HENRY DREYFUSS LAMPOR FÖR PULLMANS EXPRESSTÅG.jpg
 

Vägglampor för lyxtåg av Henry Dreyfuss
Yrket industridesigner utvecklades i USA under 1930-talets depression. Naturligtvis hade industritillverkade föremål även tidigare formgivits, men oftast av en ritkunnig ingenjör. För att kunna öka efterfrågan på de amerikanska varorna började företag anlita mer konstnärligt drivna personer, inte sällan reklammän. Design blev en tydlig faktor i konkurrensen. En av pionjärerna inom den amerikanska industridesignern var Henry Dreyfuss 1904-1972. Hans bakgrund som scenograf kan tyckas ovanlig idag men steget mellan teatern och designen var inte långt. Både Dreyfuss och hans mentor Norman Bel Geddes kombinerade dessa verksamheter. Bel Geddes öppnade en egen designstudio 1927 och Dreyfuss 1929. I historieskrivningen har man ofta betraktat designer och föremål som enskildheter, men industridesign handlar oftast om teamwork, både vad gäller det kreativa arbetet och sammanhanget dit föremålet är avsett.

Detta gäller inte minst för de båda vägglampor, designade av Dreyfuss, som Nationalmuseum erhållit som gåva från Designfonen. De utformades 1938 för ett specifikt sammanhang och placering, nämligen Pullman Standard Car Companys expresståg Twentieth Century Limited, vilket nattetid trafikerade New York – Chicago under tre decennier.

Konkurrensen mellan olika järnvägsbolag var stor i USA, designen av tågen och stationernas arkitektur blev viktiga element för att skapa attraktiva varumärken. Därför var ombordstigningen på Twentieth Century Limited storstilad! På Grand Central Station promenerade passagerarna på en röd matta med tågets namn. Ombord mottogs de av tjänstvillig personal som serverade cocktails, cigarrer och mat.

Lampan var endast en detalj i Henry Dreyfuss designuppdrag. Hans kontor designade nämligen att hela tåget, från dessa lampor till ångmotorn. Vagnarnas färgsättning dominerades av nyanser av blått, grått och silver. Det strömlinjeformade expresståget utstrålade hastighet, funktion och modernitet. Lamporna var placerade vid de stoppade passagerarsätena, vilkas ryggstöd kunde fällas ned så att baksidan blev till ett bord.[1] Lampskärmen har ett vinklat ljussläpp så att den som ville läsa inte bländade sin granne. Den tillverkades av aluminium och glas av Luminator Co. of Chicago och blev ett välkänt inslag i många amerikaners vardag och påverkade deras uppfattning om det moderna livet.