GIVANDETS GLÄDJE - SILVERDONATIONER

5 juli 2023 – 23 juni 2024  

 

Nationalmuseum äger många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet till vår egen tid. Denna unika samling är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera insiktsfulla donatorer genom åren. Givarna har haft stor betydelse för museets möjligheter att förvärva både äldre och samtida silversmide.

I denna utställning presenteras några av de senaste decenniernas gåvor. Det är en varierande ålder på föremålen med praktfullt barocksilver, graciösa rokokoformer och modernt silver från decennierna omkring år 2000. Nationalmuseums donatorer är många. Här har ett antal valts ut. De representerar olika typer av donatorer men den gemensamma nämnaren är silver. Det är hängivna samlare och konstintresserade som valt att stödja Nationalmuseum kontinuerligt eller med enstaka insatser och här är konstnärer som önskat placera exempel på sina livsverk för att fler ska kunna ta del av dem. Många av dem har valt att donera föremålen genom Nationalmusei Vänner.

Bild: Skål: Azur, 2012 av Caroline Lindholm. Gåva 2013 av Nationalmusei Vänner, Bengt Julins fond. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Bengt Julins fond är en del av Nationalmusei Vänner. År 1983 donerade Bengt Julin (1911–2005) medel som grundplåt till fonden. Hans önskan var att genom inköp av konsthantverk till Nationalmuseum stödja samtida formgivare i Sverige. Sedan dess har nästan 700 objekt överlämnats som gåvor till Nationalmuseum. Av dessa är ungefär 100 av silver. Bengt Julins fond gör det möjligt för Nationalmuseum att kontinuerligt hålla en hög ambitionsnivå vad gäller förvärven av vår egen samtid.

Bild: Kanna Opifex Insecta, 2022 av Simon Hallman. Gåva 2023 av Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse genom Nationalmusei Vänner. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse grundades 2020 på privat initiativ. Den har som ändamål att främja inköp av samtida silverföremål av svenska och utländska smeder till Nationalmuseum, samt att bidra med medel för forskning inom området. Stiftelsen har stärkt museets samling av samtida silver. Det senaste förvärvet kommer från projektet Silverplåten som initierades av Stiftelsen och genomfördes 2021–2022. Syftet med projektet var att stimulera yngre smeder att fördjupa sin kunskap om att arbeta i silver i större föremål (corpus) och samtidigt uppmärksamma vikten av att stödja svenskt silversmide.

Bild: Bägare med lock, 1698 av Rudolf Wittkopf. Gåva 2020 av Märta Christina och Magnus Vahlquist genom Nationalmusei Vänner. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Genom Nationalmusei Vänner har Märta Christina och Magnus Vahlquists stiftelse skänkt generösa gåvor till museets samling av silver. Deras eget säkra omdöme och kunskaper inom konst och konsthantverk i kombination med en lyhördhet för museets önskemål har resulterat i flera intressanta förvärv. Speciellt intressanta är de två bägarna av Rudolf Wittkopf från 1698.

Bägarna ingick i den stora diplomatiska gåva som Karl XII överlämnade till tsar Peter den store 1699. I gåvan ingick sexton filigranbägare i olika storlekar. Flertalet av dessa bägare flyttades till Preobrazjenskojepalatset, endast en och en halv månad efter överlämnandet. År 1721 firade man segern över svenskarna på Preobrazjenskoje, då uppstod en brand som förstörde hela palatset och med all sannolikhet även det mesta av silvret som förvarades där. Det gör dessa bägare mycket unika.

Ambassadör Sverker Åström (1915–2012) var samlare av silver med särskilt intresse för svenska smeder verksamma i Sankt Petersburg under 1700- och 1800-talet. Hans imponerande samling ställdes ut i Stockholm 1994. Större delen av samlingen donerades till Statsministerbostaden i Sagerska palatset. År 2009 donerade Sverker Åström två terriner från Sankt Petersburg och Tallinn till Nationalmuseum.

Kaffekanna i päronform stående på tre höga ben, 1778 av Olaus Hasselquist Gåva 1965 av Gunnar V. Philipson Stockholm. Foto: Olle Andersson/Nationalmuseum.

År 1965 donerade direktör Gunnar V. Philipsson (1883–1970) en silversamling till museet av enastående kvalitet. Den består av 28 föremål främst från 1600–1700-talet. Det var ett väl genomtänkt urval ur hans stora silversamling som kompletterade vad museet redan ägde. En utställning på Nationalmuseum 1962 visade 300 silverobjekt ur hans stora samling bestående av omkring 3000 föremål.

Bild: Okänd konstnär, tillverkare C. A. Kjernås Eftr., Cigarrskrin Kolonistuga, Stämplad 1925. Inköp 2012 med medel från Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Foto: Bodil Karlsson/Nationalmuseum

Genom donationsfonden Barbro Osher Pro Suecia Foundation har c 275 betydande konstverk kunnat införlivas i Nationalmuseums samlingar under 2000-talet. Gåvorna består av ett brett spektrum av olika material där silver är ett inslag. Fonden har bland annat gjort det möjligt till att genomföra större, dyrare inköp. Den har även bidragit till att kvinnliga pionjärer inom svensk formgivning från början av 1900-talet har kunnat bli representerade i samlingarna på ett mer balanserat sätt.

Brosch Regn från himlen nr 8, 2012 av Anna Atterling. Gåva 2022 av Anna Atterling. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Med sin egenutvecklade hålteknik har Anna Atterling (f. 1968) bidragit till det svenska silversmidets utveckling under 2000-talets första decennier. Under 2022 avslutade hon sin verksamhet som smed och donerade centrala verk ur sin oeuvre till Nationalmuseum. I donationen ingår även hennes examensarbete från 2000 på Konstfack. Arbetsmetoden är mödosam och kräver stor noggrannhet.

Kerstin Öhlin Lejonklou började på Konstfack 1956. Under hennes över 60 år som silversmed har smyckekonsten utvecklats från diskreta, modernistiska objekt där bärbarhet och funktion var viktigt, till smycken som visar på individuellt konstnärligt uttryck. Hon har i högsta grad själv bidragit till denna utveckling. I och med att hennes ateljé i Östersund avvecklas har hon nu donerat sex exklusiva smycken från perioden 1974–2007 som alla visar på en otrolig hantverksskicklighet.

Micael Ernstell

Intendent, utställningskommissarie

Öppningssidans bild: Brosch Coq d´or,1989 av Kerstin Öhlin Lejonklou, Lena Olofsson. Gåva 2023 av Kerstin Öhlin Lejonklou. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.