Sedan 1500-talet kämpade flera länder om herraväldet över Östersjön, däribland Sverige. Landet utökade sitt territorium under 1600-talet och blev en Stormakt. Det är mot den bakgrunden man ska se de fem ambassader som sändes till Ryssland under århundradet.
De två bägarna som nu inköpts till Nationalmuseum ingick i den gåva Karl XII som ny regent sände till Peter den store år 1699 i det som kom att bli den sista av fem ambassaderna. Tidpunkterna då de skickades iväg och med så dyrbara gåvor, sammanföll med tronskiften i Sverige då det var viktigt att den ryske härskaren blev välvilligt inställde till den nye regenten.
Beskickningen leddes av friherre Johan Bergenhjelm och man hade med sig 124 silverföremål. I Ryssland uppskattades just silver och furstarna där förväntade sig silverföremål som gåvor. Peter den store var dessutom förtjust i filigranarbeten och det ingick därför 16 filigranbägare i gåvan, däribland de två som nu förvärvats till Nationalmuseum. Filigran är ett genombrutet guldsmedsarbete av tunna trådar sammanlödda med små kulor, vanligtvis av silver eller guld, som har förekommit sedan antiken och var populärt runt sekelskiftet 1700.
Vi är tacksamma för att makarna Vahlquist, medlemmar i Nationalmusei Vänner sedan länge, valt att bidra till förvärvet av de båda bägarna till Nationalmuseum och det görs genom Nationalmusei Vänner.
Foto: Bukowskis