Bilden visar en detalj ur La Grenouillère målad 1869 av konstnären Auguste Renoir (1841-1919). Se även bilden öppningssidan. Målningen var en gåva till Nationalmuseum från en okänd givare genom Nationalmusei Vänner 1924.
Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum
Den 1 december inleds en ny medlemsperiod och det är extra förmånligt att gå med i Nationalmusei Vänner eftersom medlemskapet nu sträcker sig till 31 mars 2022.
Men vad gör egentligen Nationalmusei Vänner? Varför ska man gå med här?
Föreningen grundades 1911 av kronprins Gustav (VI) Adolf och Thorsten Laurin främst för att bidra med konstföremål till Nationalmuseums samlingar, eftersom museet då som nu inte hade tillräckliga anslag för inköp av konst.
Föreningen har på olika sätt bidragit till att över 4000 verk har kommit till Nationalmuseum samlingar! Ofta genom att bidra med pengar, ibland genom att enskilda personer skänkt föremål eller hela samlingar genom Nationalmusei Vänner. Vi har bidragit till flera centrala verk i Nationalmuseums samlingar, däribland impressionisten Auguste Renoirs målning La Grenouillère.
I den stödjande rollen kom så småningom också stipendierna till museets anställda att ingå. Varje år anslås 215 000 kr till stipendier för forskning, studieresor och för att delta i konferenser. Ett välkommet tillskott, med tanke på Nationalmuseums ansträngda ekonomi.
Nationalmusei Vänner ska också sprida kunskap och öka intresset för Nationalmuseum och dess samlingar i synnerhet och kultur och konst i allmänhet. Där kommer medlemstidningen, hemsidan, närvaron på sociala media och programverksamheten in.
Utgångspunkten för visningar och numera även digitala föredrag är Nationalmuseums samlingar. Närmast väntar ett digitalt föredrag den 2 december där chefen för samlingarna, Magnus Olausson, berättar om Nationalmuseums samling av porträttminiatyrer. Han återkommer veckan efter för att tillsammans med intendent Carl-Johan Olsson berätta om de senaste två årens nyförvärv till Nationalmuseum.
Men vi besöker även andra museer och privatsamlingar, ofta för särskiilda temavisningar. Som exempel kan nämnas två minnesvärda temavisningar i november 2017. En grupp medlemmar fick ena dagen höra Lars Ljungström, 1:e intendent på Kungliga Husgerådskammaren berätta om vävda tapeter i Kungliga slottet för att dagen efter gå till Prins Eugens Waldemarsudde där konstnären, Annika Ekdahl visade sin utställning med gobelänger, inspirerade av äldre verk. Under båda visningarna förde också Lars Ljungström och Annika Ekdahl en dialog till deltagarnas glädje.
Nationalmusei Vänners resor är uppskattade och ofta fullbokade, bilden nedan togs under en resa till Spanien 2014 och visar Toledo. Nästa år planeras två resa till vardera Baltikum och en till Japan. Intresset från medlemmarna har varit så stort att resorna dubblerats.